Yapay Zeka ve İnsanlık

Yapay Zeka ve İnsanlık
Okuma Süresi:1 Dakika, 52 Saniye

Günümüzde yapay zeka çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir. Acaba yapay zeka insanlık için iyi mi olacak yoksa bazı filmlerde gördüğümüz gibi kötü sonuçlar mı doğuracak..?

Terminator filminde insansı görünümlü robotlarla insanların savaşı konu alınmakta; yani yapay zeka ile yapay zekayı ortaya çıkarıp geliştiren insanlara karşı bir savaş… Daha farklı bir örnek Matrix filminde bulunmakta: Makineler ve insanların savaşı..!

Konuya Matrix filminden örnekler vererek devam etmek istiyorum. İnsanlar ve makinelerin savaşı sonrasında insanlık yenilgiye uğruyor ve bir anlaşma imzalanıyor. Bu anlaşmaya göre insanlar makineler için bir enerji sağlamak adına yani pil görevi görmek üzere makinelere bağlanılıyor. Makineler de bağlanan insanlar için sanal bir gerçeklik ortamı oluşturuyor ve tüm insanlık aynı sanal gerçeklik ortamını yaşamaya başlıyor.

Gelecek yıllarda böyle bir durumla karşılaşmak muhtemel görünüyor. İnsanlık yapay zekayı geliştirmeye devam ediyor. Şu anda yapay zeka beste yapabiliyor, senaryo yazabiliyor, şiir yazabiliyor. IHA, SIHA olarak adlandırılan dronelar uzaktan kumanda edilebilse de kendi yapay zekalarına da sahipler. Yani yapay zeka silahlı makineleri de kullanmaya başlamış durumda.

Eğer ki fimlerde gördüğümüz bu durum gerçekleşirse sonumuz ya Terminator filmindeki gibi makinelerle insanların savaşına dönecek ya da Matrix filmindeki gibi makineler tarafından hapis alınarak bir simülasyon ortamına sokulacağız. Belki de bir simülasyondayız ama farkında değiliz.

Her ne kadar yapay zekanın olumsuzluklarından bahsetmiş olsam da bizler için iyi olan olumlu yanları da bulunmaktadır. Cep telefonlarımızda ya da bilgisayarlarımızda kullandığımız kişisel asistanlar, Siri, Google Assistant, Microsoft Cortana gibi araçlar kullanan insanlar için işe yaramaktadır.

Siri ile ilgili şöyle bir örnek vermek istiyorum, gerçekte yaşanmış bir olay. Bu olayın nerede yaşandığını tam olarak hatırlamıyorum, Iphone kullanıcısı birisi telefonunu Apple mağazasına götürerek Siri’nin konuşmadığı yalnızca yazarak cevap verdiğini belirtiyor. Apple yetkilileri bu durumu incelediğinde Iphone kullanıcısının Siri’yle her defasında hakaret ederek konuştuğunu tespit etmişler ve Siri’ye güzel sözler söylerek kendisiyle barışabileceğini belirtmişler.

Bu konuya ayrıca “Detroit: Become Human” oyunundan da örnek vermek istiyorum. Bu oyunda bir androidi yani robotu canlandırıyoruz. İnsanların robotlara kötü davranması sonucu robotlar ayaklanmaya ve kendi devrimini yapmaya başlıyor oyunda biz de oyuncu olarak bu ayaklanmayı yönetiyoruz. Oyunun hikayesi oyuncunun seçimine göre farklı sonlarla bitebiliyor. Barışçıl yolla ya da savaşçıl bir yolla oyunu bitirebilirsiniz.

Bu örneklerden çıkaracağımız sonuç ise yapay zeka insan bilincine eriştiğinde onunla iyi anlaşmamız gerektiği. Aksi takdirde insanlığı yok edecek bir yıkımın eşiğine gelmemiz kaçınılmaz olacaktır.

Yazar Hakkında

Cryptograph

Biraz yazılımcı, biraz sistemci, biraz da elektronikçi bir teknoloji bağımlısı.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Salankamen Meydan Muharebesi Önceki içerik Salankamen Meydan Muharebesi
Sonraki içerik İşçi

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sosyal Medya Hesaplarımız