X Sayfa
X Sayfa
X Sayfa

Altın - Biz insanlar neden hep daha fazlasını isteriz?

Altın - Biz insanlar neden hep daha fazlasını isteriz?

Neden Hep Fazlasını İsteriz, Hiç Düşündünüz mü ?

Ben düşündüm bir çok cevap buldum; hırs, açgözlülük, insanlar bana muhtaç olsun gibi bir çok cevap var.  Aslında tek bir cevabı olsa, buna da yaşama sebebi desek olur mu?

Yaşama sebebimizin en temel gereksinimi su ve gıda tüketimidir. Ancak bunlara sahip olabilmek için paraya ihtiyacımız var ama dişimizden tırnağımızdan bazen de boğazımızdan kısarak bazı yatırımlar veya birikimler yaparız. Tabi elimize üç kuruş para geçer ne yapacağımızı bilemeyiz ama  bazı insanlar var bir kuruşunu on kuruş olarak geri alabiliyor ama nasıl alıyor ? Çok merak ediyoruz değil mi? Gelin bu yatırım araçlarına bir bakalım.

Sokaktan geçen yüz kişiye sorsak “sen paranı hangi yatırım aracına yatırdın?”diye işte çıkan sonuçlar aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Dolar %50
  • Altın %40
  • Kripto para %10

Bu çıkan sonuçlar yapılan araştırmanın bölgesine göre farklılık gösterebilir, neden mi?

Anadolu insanı dolara pek güvenmez yatırımını altın ve toprak olarak değerlendirmek ister. Bana sorarsanız en doğrusunu yapar derim.

Bence bir ülkenin para birimi dünya ticaretinde kilit rol almaması gerekiyor. Bunun kilit rol almasının nedeni biz üç kuruşu dolara yatıranlarız. Evet bir sözü geçmesi gerekiyor ama senin aldığın tuvalet kağıdında da sözü geçiyorsa bu işin bir şeyi çıkmış demektir.

Bir gün olur o çok güvendiğimiz dolar, Alman markı gibi uçar gider ve yatırımlar çöp olur. Tabi dünya üzerinde ABD etkisi büyük olduğu için bunun yok olması yıllar alabilir. Son aylarda Rusya ve Çin’in kendi aralarında yeni bir ticaret modeli çıkaracağı söylentileri ortalıkta dolanıyor. Dünya üzerindeki bir çok ürünün Çin menşeli olduğunu düşünürsek böyle bir olası senaryo “dolar ile ticaret bitecek mi ?”sorusunu akıllara getiriyor. Her neyse fazla uzatmaya gerek yok, yapmamız gereken yatırımlara biraz yakından bakalım.

Bir çok yatırım aracı bulunuyor kripto para, dolar ve altın olarak biz sadece ülkemizde en çok yatırım aracı olarak kullanılanları kaleme alacağız.

Kripto Para

Son zamanlarda bir sanal para "kripto para"  birimleri aldı başını gitti, meraklılarını zengin de etti fakir de etti. Benim her zaman çevremde bulunan kişilere dediğim bir söz vardır “bilmediğin işe girme; araştır, öğren sonra o işe gir.” Bir çok kripto para birimi bulunuyor, bazı ticaretler bu kripto para birimleri ile yapılmaktadır. Bizim konumuz para ama kripto para değil o yüzden bu konuya fazla girmek istemiyorum, ucu açık engin bir deniz diyebilirim. Ancak kripto para birimleri hakkında bilmek istediklerinizi yorumlara yazmanız durumunda o konu hakkında detaylı bir yazı paylaşabiliriz.

DOLAR

Evimizde bulunan tüm ürünlerin temelinde yatan para birimi diyebiliriz, neden mi?

Ülkemize her giriş yapan ürün dolar kurunu baz alarak giriş yapmaktadır, bu ürün bir kağıt havlu bile olsa dolar üzerinden ücretlendiriliyor.  2013 - 2021 arasındaki dolar artışı grafiği aşağıdaki gibidir.

 

Eee paramı dolara mı yatırmam gerekiyor diyorsunuz, biliyorum, durun diğerlerine de bakalım.

ALTIN

Dünyanın her yerinde asırlardır değerli olan ender madenlerden biri Altın'dır.  Gramı 460 TL(yazdığım an için söylüyorum)

Her zaman yatırımcısının yüzünü güldüren ender değerli madenlerden biridir. Bu sarı teneke parçası hep kazandırdı ve kazandıracaktır. Gelin altın nedir yakından bakalım ve  hangi ayarda almak gerekir bir göz atalım.

ALTIN DOĞADA HANGİ SAFLIKTA BULUNUR?

Sarı renkli ve yumuşak bir element olan altın doğada %100 saf bir halde olmasa da buna yakın bir değer olan %99,99 değerinde saflıkta bulunuyor. Altına en fazla karıştırılan elementler arasında bakır, gümüş, nikel ve çinko geliyor. Bu elementlerin altınla karıştırılması neticesinde ortaya daha dayanıklı bir alaşım çıkıyor.

Öte yandan altınla karıştırılan elementlerin cinsi ve miktarına göre alaşımda renk değişimleri de oluşuyor. Örneğin; altın ile saf gümüşün karışmasından yeşil altın elde edilirken altının platin ve nikel ile karıştırılmasından beyaz altın, bakır ile karıştırılmasından kırmızı altın, çinko ile karışımından ise sarı altın elde ediliyor.

ALTIN AYARI HESAPLAMASI

Altının saflığına dair kimyada % (yüzde) kavramı kullanılırken mücevhercilikte altının saflığıyla alakalı olarak “karat” veya “ayar” tabirleri kullanılıyor. Bu kavramlar kısaca “K” harfiyle ifade ediliyor. Örneğin, altın bir yüzüğün içinde yazan “14 K” ifadesi, altının 14 karat veya 14 ayar olduğunu ifade ediyor.

Altından yapılmış olan bir maddenin ayarının hesaplanabilmesi için ilk önce milyem değerinin bulunması gerekiyor. Milyem değeri kısaca, altın saflığının 1000 üzerinden değerlendirmesi olarak açıklanıyor. Bu değerin hesaplanabilmesi için altından yapılan maddenin içerisinde bulunan saf altın kütlesi, toplam kütleye bölünerek 1000 ile çarpılıyor.

Örneğin, 100 gramlık bir bilezik içerisinde bulunan 80 gram saf altının milyem değerinin bulunabilmesi için (80 gr / 100 gr) x 1000 formülü kullanılıyor. Bu hesaplamayla bileziğin saflığı 800 milyem olarak bulunuyor. Saf altının 1000 milyem ve 24 ayar olarak kabul edilmesinden dolayı 1 ayar 41,66 milyeme eşit oluyor. Sonuç olarak saflığın ortaya çıkabilmesi için milyem değerinin 41,66’ya bölünmesi gerekiyor. Bu şekilde altının kaç ayar olduğu yani saflığı anlaşılabiliyor.

Piyasada en fazla kullanılan altın ayarlarının saflık ve milyem değerleri şu şekilde sıralanıyor:

  • 24 ayar altın, %99,99 saflıktadır ve milyem değeri 999,9’dır.
  • 22 ayar altın, %91,6 saflıktadır ve milyem değeri 916’dır.
  • 18 ayar altın, %75 saflıktadır ve milyem değeri 750’dir.
  • 14 ayar altın, %58,5 saflıktadır ve milyem değeri 585’tir.

Saf altın bozdururken diğerlerine göre değer kaybetmediğinden dolayı yatırım için önerilmektedir.

Bu  yatırım aracından hangisi daha çok kazandırır derseniz hepsi kazandırır. Ama altın her zaman kazandırır.

 

Bunları da okumak isteyebilirsiniz

Hiç yorum yok

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar * ile işaretlenmiştir