Sigmund Freud’un Yapısal Kuramı

Sigmund Freud’un Yapısal Kuramı
Okuma Süresi:1 Dakika, 45 Saniye

Sigmund Freud 6 Mayıs 1856’da şu an Çek Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Moravia’nın Freiberg kasabasında doğdu, 23 Eylül 1939’da Londra’da öldü. Freud psikolojinin en önemli alt dallarından olan Psikanaliz biliminin kurucusudur.

Freud bir tıp hekimi olarak öğrenim görmüş, ancak hekimlik yapmaya ilgi duymayarak fizyoloji alanında araştırmalar yapmayı tercih etmiştir. Doğa olaylarından ziyade insan davranışlarına yönelik duyduğu ilgi, kendi zamanının popüler tedavi yöntemi olan hipnozla alakadar olmasına yol açmıştır. Daha sonra insanın doğasına yönelik merakı, serbest çağrışım yöntemini geliştirmesine neden olmuştur. Analizleri ve ortaya koyduğu fikirler bunlarla sınırlı kalmamış, zihnin temel yapılarına yönelik kavramsal bir model içeren bir kuram (Yapısal zihin kuramı) geliştirmiştir.

20.yüzyılın ortalarında özellikle de 1.Dünya Savaşı sırasında insanların  vicdan duygusunu sorgulayan Freud, davranışlarımızı gelişim teorisi çerçevesinde inceleyerek, bilincimizi 3 ruhsal kategoriye ayırmıştır. Bunlar id, ego ve süperegodur.

  • İd (Alt Benlik): Doğuştan var olan bu kategori, ruhun çalışması için gerekli olan psişik enerjinin depolandığı zihinsel yapıdır. Yeme, içme, uyuma, gezme ve cinsellik gibi bir çok temel dürtüyü barındırır. Freud, iddeki enerji kaynağının biyolojik olduğunu söyleyip bunu “libido” olarak isimlendirmiştir. İd, en yalın tabirle ilkel benliktir ve her zaman zevke yönelir. İd, hazza ulaşmak için herhangi bir plan yapmaz, strateji geliştirmez ve sabır göstermez. Tamamen ahlak dışıdır, toplumsal kuralları ve beklentileri önemsemez.
  • Süperego (Üst Benlik): İdin karşıtıdır. İd, haz ilkesine göre çalışırken, süperego vicdan ilkesine göre çalışır. Süperego ahlaki yönlerle ilişkilidir. Etik standartlar, toplumsal kurallar ve beklentiler süperegonun ilgilendiği temel kavramlardır. Süperego istekleri bastırmak konusunda çok katıdır. Çocukluk çağı boyunca gelişir. Ebeveynlerin kabul edilemez olarak tanımladıkları bazı davranış ve dürtüleri kendileri de kabul edilemez gördükçe, bu tutumlarıyla ebeveynleri tarafından onaylanmanın keyfini yaşayarak suçluluktan kaçınıp gurur ve kendini sevme gibi duyguları deneyimleyerek vicdani süreçleri edinirler.
  • Ego (Benlik): Ego, id ve süperego arasında bir tampon görevi görmektedir. Doğumdan sonraki ikinci 6 ay boyunca gelişir. İd hazzı, süperego mükemmelliği, ego ise gerçekliği arar. Ego bilincin orta aşaması olarak da tanımlanabilir. Süperego ve İd arasındaki köprüyü kurup, mantıklı bir çözüm bulmaya çalışır. Ego, kişiliğin yürütücü ve karar verici bir parçası gibi görünse de Freud tarafından aslında enerjisini idden alan ve onun yönlendirmesiyle şekillenen bir yapı olarak görülmüştür.

Yazar Hakkında

Selçuk Varlı

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Kemikler Üzerine İnşa Edilmiş Şehir ST. Petersburg Önceki içerik Kemikler Üzerine İnşa Edilmiş Şehir ST. Petersburg
Yapay Sinapslar ve Yapay Zeka Sonraki içerik Yapay Sinapslar

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Sigmund Freud’un Yapısal Kuramı

    1. Merhaba,

      Kontrol ettiğimizde sizin sitenizde bulunan yazının 10 Aralık tarihinde yayınlanmış olduğu ve webarchive üzerinde kaydının bile olmadığı ancak bizim yazımızın daha eski tarihli olduğu görülmektedir ve bunun webarchive kaydı da bulunmaktadır. Dolayısıyla yazı öncelikle tarafımıza aittir ve tarafımızca hazırlanmıştır. Ayrıca ilgili yazıda anlatılan konu evrensel bir şey olup kimsenin telif hakkı iddia edemeyeceği bir içeriktir.

      https://web.archive.org/web/20210221224756/https://xsayfa.com/felsefe/sigmund-freudun-yapisal-kurami/

Bir Cevap Yazın

Sosyal Medya Hesaplarımız
%d blogcu bunu beğendi: