2020 Yılı Nasıl Geçti “Girdi”

2020 Yılı Nasıl  Geçti "Girdi"
Okuma Süresi:5 Dakika, 30 Saniye

Her yıl bir önceki yılın güzel anılarını ve kötü anılarını bir tanıdığımıza anlatırız. “Ya geçen sene Milli Takım Fransa’ya 2 tane sallamıştı hatırlıyor musun? Top oynatmadık adamlara.” diye bir anıyı hatırlar tanıdığımıza da hatırlatmak isteriz. 2021 yılında veya bir sonraki yıllarda 2020 Yılı Nasıl  Geçti diye soran bir kişiye vereceğimiz ilk cevap şu olacak “Aman anma şu lanet seneyi ağzına” diyerek sohbete başlayacağız.

2020 Yılı Nasıl Geçti sorusuna en çok şu cevabı vereceğiz “ölüm” diyeceğiz. 2020 yılının hayatlarda bırakmış olduğu acı dolu ve umut dolu bir bekleyiş yılı olduğunuz söyleyebiliriz. 2019 yılının sonlarında Çin merkezli bir salgın hastalık tüm dünyayı etkisi altına aldı ve bu lanet salgına Corona adı verildi.

Çin merkezli çıkan bu salgına bir çok ilaç üreticisi aşı veya ilaç çalışmaları için kolları sıvadı ve bir kaç firma 2020 yılının ikinci yarısından sonra aşı geliştirdiğini duyurdu. Bu aşı geliştiricileri içerisinde bizleri gururlandıran ise BioNTech firması olmuştur.

Corona virüs aşısını bulan BioNTech firmasının kurucu ortağı olan  Prof. Dr. Uğur Şahin katıldığı BM Genel Kurulu’nun Covid-19’la mücadele konulu özel oturumunda, “Bu benim için bir onur. Tecrübelerimizi paylaşmaktan gurur duyuyorum” dedi. Şirketin kurucularından Dr. Özlem Türeci ise, “Aşı farklı topraklarda farklı kitlelere eriştirilmelidir” diyerek BM ve ülkelerin liderlerine çağrıda bulundu.

Bir çok insanı hayattan koparan bu salgından inşallah önümüzdeki yıllarda kurtulmuş oluruz temennisi ile 2020 Yılı Nasıl Geçti bir kaç başlıkta bakalım.

Dünyada 2020 Yılı Nasıl Geçti

  • ABD’den Bağdat’a yapılan hava saldırısında İran Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Haşd-i Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis’in öldürüldü ve İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD’nin Irak’taki el Esed Hava Üssü’nü onlarca balistik füze ile vurduğunu açıkladı. Ancak İran bu hava saldırısını yaparken Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağı yanlışlıkla vurdu. İran’da Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağı kalkıştan bir süre sonra düştü, 176 yolcu hayatını kaybetti.
  • Prens Harry ve eşi Düşes Meghan Markle İngiliz Kraliyet ailesi üst düzey görevlerini bırakma kararı aldılar.
  • 2020’nin en büyük felaketi…Çin’in Wuhan kendinde ortaya çıkan ve başta tanımlanamayan bir virüs olan Kovid-19 dünyaya yayılmaya başladı. Tüm dünya genelinde 1,68 Milyon insanın ölümüne neden oldu ve hız kesmeden devam ediyor.
  • Los Angeles Lakers’ın basketbol tarihine adını altın harflerle yazdıran efsane basketbolcusu Kobe Bryant’ın ve kızı 13 yaşındaki Gianna Bryant California’da helikopter kazasında hayatını kaybetti.
  • Sınır kapılarının açıldığı yönündeki haberler sonrası Avrupa’ya geçme hayalleriyle Yunanistan’a akın eden Suriyeliler burada sert müdahalelerle karşılaştılar. Bir çoğunun Avrupa hayali başlamadan bitti.
  • Ukrayna’da bulunan ve milyonlarca kişinin hayatını olumsuz etkileyen Çernobil Nükleer Santrali’nin çevresindeki radyasyon seviyesi orman yangını sebebiyle 16 kat arttı.
  • 11 Nisan tarihinde Dünya Sağlık Örgütü, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tıp koronavirüsü küresel salgın yani ‘pandemi’ ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü, tarafından yapılan her açıklama bir kafaları karıştırdı.
  • ABD’nin Minneapolis kentinde elleri kelepçelenerek yüz üstü yere yatırılan George Floyd ‘Nefes alamıyorum’ demesine rağmen polisin sert müdahalesi nedeniyle hayatını kaybetti. Bu olay sonrası ABD’de geniş çapta protestolar düzenlendi. Binlerce göstericiye polis biber gazı, plastik mermi ve ses bombalarıyla karşılık verdi.
  • Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin, NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götüren uzay aracı başarıyla fırlatıldı.
  • Azerbaycan ve Ermenistan savaşı… Azerbaycan üstünlüğü ile biten bu savaşta, en büyük rolü Türk üretimi insansız hava araçları ve Cesur Azerbaycan askerleri oldu.

 

Ülkemizde 2020 Yılı Nasıl Geçti

  • 24 OCAK 2020 Elazığ`da merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde Elazığ ve Malatya`da 41 kişi hayatını kaybetti.
  • 31 OCAK 2020 Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Koca başkanlığında ilk kez toplandı.
  • 4 ŞUBAT 2020 Van`ın Bahçesaray ilçesinde minibüsün üzerine çığ düşmesi sonucu 7 kişi hayatını kaybetti. Bir gün sonra çığ altındakileri arayan ekiplerin üzerine de çığ düştü. Her iki olayda 11 jandarma personeli, 9 güvenlik korucusu ve 2 itfaiye personeli olmak üzere 42 kişi hayatını kaybetti, 84 kişi yaralandı.
  • 5 ŞUBAT 2020 İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı`nda Pegasus Hava Yollarına ait bir uçak pistten çıktı. 183 kişinin bulunduğunu uçakta 3 kişi yaşamını yitirdi.
  • 23 ŞUBAT 2020 Merkez üssü İran`ın Hoy kenti olan 5,9 büyüklüğündeki deprem Van ve çevre illerde can ve mal kaybına neden oldu. Depremde 10 kişi hayatını kaybetti, 68 kişi de yaralandı.
  • 1 MART 2020 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 27 Şubat`ta Suriye`nin İdlib kentinde 33 Türk askerinin şehit edildiği saldırı sonrası başlatılan harekatın adının “Bahar Kalkanı” olduğunu açıkladı.
  • 11 MART 2020 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye`de ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü açıkladı.
  • 16 MART 2020 Koronavirüs önlemleri kapsamında, camilerde cemaatle namaz kılınmasına ara verildi. Kur`an kurslarındaki eğitimler durduruldu. Kütüphaneler geçici olarak kapatıldı. Özel kreş, gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüpleri, yeni bir açıklamaya kadar tatil edildi.
  • 17 MART 2020 Türkiye, İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, Mısır, İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri ile uçuşları durdurdu. Uçuş yasağı uygulanan ülke sayısı 20`ye yükseldi.
  •  22 MART 2020 65 yaş ve üstü olanlar ile kronik rahatsızlığı bulunanların ikametlerinden dışarı çıkmaları, park, bahçe gibi açık alanlarda dolaşmaları kısıtlandı. Tüm lokanta, restoran, pastane ve benzeri iş yerlerinin sadece “paket servis” ve “gel-al” benzeri şeklinde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet vermesi kararlaştırıldı.
  • 10 NİSAN 2020 COVID-19`la mücadele kapsamında 30 büyükşehir ile Zonguldak`ta sokağa çıkma kısıtlamasına gidileceği açıklandı.
  • 22 NİSAN 2020 Başlatılan tahliye operasyonu kapsamında, 73 ülkeden 26 bine yakın vatandaş ramazanı ülkelerinde geçirebilmek için başvuru yaptı.
  • 23 NİSAN 2020 Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı evlerde kutlandı. Vatandaşlar, saat 21.00`i gösterdiğinde çocuklarıyla balkon ve pencerelerden İstiklal Marşı`nı coşkuyla seslendirdi.
  • 10 MAYIS 2020 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 50 günlük aranın ardından dışarı çıktı.
  • 13 MAYIS 2020 Sokağa çıkmaları 4 Nisan`dan bu yana kısıtlanan 14 yaş ve altı çocuklar sokağa çıktı.
  • 23 MAYIS 2020 81 ilde arife günü ve Ramazan Bayramı`nı kapsayan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması başladı.
  • 1 HAZİRAN 2020 Türk oyun firması Peak, şirket hisselerini 1,8 milyar dolara Zynga firmasına devretti.
  • 24 HAZİRAN 2020 Camilerde maske ve mesafe kurallarına uyularak tüm vakit namazları cemaatle kılınmaya başladı.
  • 3 TEMMUZ 2020 Sakarya`nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi, 7 kişi hayatını kaybetti.
  • 24 TEMMUZ 2020 Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz`da yaptığı açıklama ile Ayasofya`nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 86 yıl sonra ibadete açıldı.
  • 8 EYLÜL 2020 Ülke genelinde meskenler hariç tüm alanlarda maske takmak zorunlu oldu.
  • 27 EKİM 2020 Hatay`ın İskenderun ilçesinde Karayılan Mahallesi`nde ve Akarca mahallelerinde ormanlık alanda yangın çıktı.
  • 30 EKİM 2020 İzmir`in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Arama kurtarma çalışmalarının 6 Kasım`da sona erdiği İzmir`de, deprem nedeniyle 117 kişi hayatını kaybetti, 1032 kişi yaralandı. Enkaz altında kalanlardan 107`si kurtarıldı.

Yazar Hakkında

Çirkin Yazar

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Kaç Para Ulan Bir Sistem Önceki içerik Kaç Para Ulan Bir Sistem?
Sırpsındığı Sonraki içerik Sırpsındığı

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir Cevap Yazın

Sosyal Medya Hesaplarımız