Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte her alanda olduğu gibi bilgisayar parçaları ve bilgisayar oyunlarında da önünü göremediğimiz bir ilerleyiş gerçekleşmektedir. Son zamanlarda yine gelişen teknoloji ve "gelişen" kur, bu hobiyle ilgilenen her yaştan insanı üzmektedir. Oyun fiyatları 300 - 700 TL bilgisayar fiyatları 6000 - 15000 TL dolaylarındayken bu hobi ancak bir hayal olarak aklımızın bir köşesinde kalmaya devam edecektir. Bilişim dünyasında yeni bir kavram olan "o bilgisayar ile anca EBA'ya girersin" cümlesinin hedef aldığı bilgisayar fiyatları bile 1500 TL gibi bir fiyatın üstünde raflarda yerini almıştır.
İnsanlar günlük streslerini atmak için, sosyalleşmek için ve hatta rahatlayabilmek için oyun oynar. Bu sanal gerçeklik insanlara belki de olamayacakları insanların rollerine bürünme fırsatı verdikleri için bu kadar câzip gelmektedir. Nedeni her ne olursa olsun Türk gençliği için lüks olmaması gereken bir hobi daha lüks haline gelmiştir. Bu ekonomik durum Türk insanına yurt dışında kasiyerlik yapma hayali bile kurdurmaktadır. Gençlerimizin bu ekonomik kaygıları onlarda gelecek kaygısı yaratmaktadır. Gençlerimiz belki de bu kaygılardan kurtulmak için oyun oynamak isteyecektir ama bilin bakalım ne eksik? Tabii ki güzel bir oyun ve onu kaldırabilecek güçte bir bilgisayar. Bu eksiklerin yanı sıra ülkedeki internet alt yapısının yetersizliği ve bu yetersizliğe rağmen uygulanan fâhiş fiyatlar bu hobiye ulaşılmasını oldukça güç bir hale getiriyor.
Ülkedeki her 4 gencin birinin işsiz olduğunu TÜİK verilerinde görebiliyoruz. Yine gençler eğitim hayatlarıyla ilgili çok fazla sıkıntı çekmektedir tüm bu dertler göz önünde bulundurulduğunda insanların 1 - 2 saat dahi olsa rahatlayabilecekleri kendilerini dert ve sıkıntılardan soyutlandırabilecekleri hobilere ulaşamaması ne yazık ki başka ülkelere gitme hayali kurmasına neden oluyor. Her yaştan insanın bu kötü ekonomiden muzdarip olduğu bir gerçekken yurt dışında yaşama hayallerinin de yanlış bir düşünce olduğu söylenemez. Bu ekonomik durum, sadece teknoloji piyasasının değil genel piyasaların da pahalı olmasına neden olduğundan insanların alternatif hobilerine de vakit ve bütçe ayıramamasına sebebiyet vermektedir. Bir hobi edinmenin bile kara kara düşündürdüğü bu ekonomik durum belki de yaşanan şiddet olaylarına bir cevap teşkil edebilir. İnsanların zevklerinden ve eğlencelerinden maddi imkansızlıklar nedeniyle mahrum olması o ülke için bir utanç kaynağıdır ve üstünde durulması gereken bir konudur.
Yazımı Warren Buffett'in "Fiyat, ödediğiniz; değer ise elde ettiğinizdir." sözünden yola çıkarak, ödediğimiz fiyatın değerini elde edebiliyor muyuz sorusuyla noktalandırmak istiyorum.
Gerçekten bu fiyata değer mi?
Hiç yorum yok