Okyanusla Kaplı Uydu: Europa

Okyanusla Kaplı Uydu: Europa
Okuma Süresi:1 Dakika, 9 Saniye

Bilimin babası olarak adlandırılan Galileo Galilei 1564-1642 yılları arasında yaşamış İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi. Dünyanın yuvarlak olduğunu savunduğu için idam edilmiş biri olarak bildiğimiz Galileo’nun onlarca keşfi mevcuttur. Venüs’ün evrelerini, Güneşteki lekeleri, Jüpiter’in en büyük dört uydusunu keşfi gibi.
Bugün anlatacağım şey Galileo’nun keşfettiği Jüpiter’in en büyük ikinci uydusu olan Europa uydusudur. Bu Europa uydusunda biyolojik bir yaşamın var olduğu düşünülmektedir. Nasıl mı?

Europa uydusu 3000 kilometre çaplı, etrafı buzla kaplıdır. Europa uydusunun kalın buz tabakasının altında, bütün çevresinin okyanuslarla kaplı olduğu ve bu sebeple yaşamın mümkün olabileceği düşünülmektedir. Üstünde ki buzun uzaydaki zararlı ışınları geçirmeyişi, çekirdeğe yakın kısımdaki suyun sıcak olacağı için mantoyu eriterek minerallerle karışıp tuzlu bir okyanus olduğu ve bir yaşamın var olduğu öngörülmektedir.

Kim bilir belki orada üstün teknoloji kullanan varlıklar vardır. Dünyanın uzaylılar tarafından ziyaret edildiği efsanesi doğru olabilir. Atlantis efsanesini herkes duymuştur. Okyanusun altında yaşayan bir kavim olduğu ve yerinin asla bilinmediğini okumuşsunuzdur. Dünyamızı ziyaret eden Europa’lıların biz insanlara anlattığı yaşam tarzları olabilir. İleride insanoğlu Mars’ta kuracağı koloniden sonra su ihtiyacını Europa’dan karşılayabilir.

Nasa bu sualtı ortamını araştırmak üzere 2024’te Europa Clipper ismi verilen uzay aracını fırlatmayı planlıyor.

Nasa’nın gezegen jeoloğu Cynthia Phillips, “Europa’da deniz tabanında hidrotermal sistemler varsa bunlar canlılık için uygun koşullar yaratan termal ve kimyasal enerji kaynakları olabilir.”dedi.

Umarım yakın bir gelecekte, bu evrende yalnız olmadığımızı kanıtlayabiliriz.

Yazar Hakkında

Abdullah Boz

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp Önceki içerik Yusuf Akçura’nın Gözünden Ziya Gökalp
Sonraki içerik Nobel Ödüllü Türk, Aziz Sancar ve Bilime Katkıları

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sosyal Medya Hesaplarımız